Sumak z Palestiny
Sumak hraje v palestinské kuchyni důležitou roli. Jeho svěží, nakyslá chuť s jemně ovocným nádechem dodává jídlu hloubku a vyváženost, aniž by přehlušila ostatní chutě. Používá se často do salátů, na pečená masa, zeleninu nebo na známé jídlo musakhan – palestinský chléb s cibulí, olivovým olejem a právě sumakem.
V palestinských domácnostech je sumak běžným dochucovadlem, které nahrazuje citron nebo ocet, a zároveň symbolem propojení s místní krajinou, kde divoké keře sumaku (škumpy koželužské) rostou přirozeně. Je to koření, které propojuje chuť, tradici i identitu.
Udržitelnost a tradice
Sumak z Palestiny pochází od drobných zemědělců, kteří obdělávají svou půdu tradičními metodami. Férový obchod zajišťuje, že jsou za svou práci spravedlivě odměňováni. Tím se podporuje nejen místní ekonomika, ale i ochrana životního prostředí.
Proč si vybrat sumak z Palestiny?
Výjimečná kvalita palestinského sumaku se vyznačuje intenzivní chutí a sytě červenou barvou. Díky šetrnému zpracování si zachovává přirozené aroma i živiny, což ho odlišuje od průmyslově vyráběných alternativ.




